skip to Main Content

Marmer

Carrara is een stad in het noordwesten van Toscane (Italië), een van de twee hoofdsteden van de provincie Massa-Carrara. De plaats telt 70.000 inwoners en is wellicht het meest bekend om zijn marmergroeven.

In de Apuaanse Alpen, ten oosten van Carrara zijn ongeveer 300 marmergroeven, die bijna vlekkeloos marmer voortbrengen. De marmergroeven stammen al uit de tijd van de Romeinen en zijn daarmee de oudste industrieterreinen ter wereld die nog in bedrijf zijn.
Ook binnen de stadsmuren spreidt Carrara zijn natuurlijke rijkdommen tentoon: enkele musea en plaatselijke marmerwerkplaatsen demonstreren de technieken van de marmerverwerking. De Duomo van de stad heeft een romaanse gevel, uiteraard bekleed met het lokale marmer.

Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Per marmer vloer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig maar heeft altijd een bijzondere en enigszins luxe uitstraling.

Marmer vloeren zijn bestand tegen normale gebruiksbelastingen (slijtgroep 3-4). De glansgraad moet worden aangepast aan de gebruiks- en onderhoudsintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet) beter dan een hoogglans (gepolijst).

Ook al is circa 80% van de marmers vorstbestendig, het is niet aan te raden gladde marmers buiten te gebruiken.

Marmer werd meestal glanzend (polijsten en zoeten) afgewerkt. Tegenwoordig zie je steeds meer marmer die een speciale behandeling hebben ondergaan zoals; geborsteld marmer, getrommeld marmer of marmer gebrand. Deze bewerkingen zorgen ervoor dat de marmer vloer een “verouderd” uiterlijk krijgt ook wel “Anticato” genoemd. Dit is vele malen gebruiksvriendelijker en dus makkelijk in het onderhoud.

Marmer is zeer gewild als bouwmateriaal en tevens in de beeldhouwkunst, ondanks dat het een vrij harde steen is om handmatig te bewerken. Marmer geeft een luxe en over het algemeen een warme uitstraling daarom is marmer erg gewild in woningen en kantoor ruimtes.

In onze showroom vindt u een tal van marmer vloeren aan in alle mogelijke bewerkingen. Onze medewerkers vertellen u hier graag meer over.

De producten die door marmer worden gemaakt zijn, schouwen, vensterbanken, dorpels, wandbekleding, vloer- en wandtegels.

Back To Top
×Close search
Zoeken